İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Ve Yazı Örnekleri

istiklal-marşı-ile-ilgili-yazı

İstiklal Marşı ile ilgili kompozisyon başlığımızda içinde yarışmalarda derece almış eserlerinde bulunduğu 6 yazıyı sizinle paylaştık. İstiklal Marşı hakkında kompozisyon örneklerinden en az bir tanesini sizin ilginizi çekecektir. İyi okumalar.


İstiklal Marşı ile İlgili Kompozisyon Örneği 1

İstiklal Marşımız

Milli marş ülkeleri temsil eden gurur yazısıdır. Bizim marşımız da hürriyete, özgürlüğe olan bağlılığımızın en güzel, en gururlu ifadesidir.

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi bu marşta en güzel şekilde anlatılmıştır. Bu marşın özünde vatan aşkı, millet aşkı, şehitlerimizin kanıyla sulanan bayrak aşkı vardır. Her bir hecesi, her bir harfi ne kadar büyük zorluklarla mücadele edildiğini anlatmaktadır. Millet bu günlere gelebilmek için çok zorluğa katlandı. Analar, babalar gözyaşları döktüler evlatlarının arkasından. Binlerce can vatan topraklarını suladı kanlarıyla. Çoluk çocuk her ferdiyle kurtardık vatanımızı. Bu destansı mücadeleyi anlattı işte İstiklal Marşı.

O gün bu vatanın evlatları canlarını seve seve verdiler. Bizlere şanlı bir tarih bıraktılar. Bizler ise bugün o şanlı tarihin anlatıldığı İstiklal Marşı’mızı okurken gururla kaldırıyoruz başımızı bayrağımıza doğru. Her satırı okurken zihnimizden geçiyor o günler. Milletimizin şahlanışını, yeniden doğuşunu, düşmanla amansız mücadelesini anıyoruz hep bir ağızdan. Pes etmemeyi, mücadele etmeyi öğreniyoruz.

“Korkma!” dedi Akif, korkmuyoruz. Ne düşmandan, ne yokluktan, ne de cehaletten. Mustafa Kemal’in açtığı yolda gösterdiği hedefe doğru yürürken azimle, cesaretle doluyoruz. Akif’in dileği “Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” idi. Biz de bunun için her alanda var gücümüzle mücadele ediyoruz.

Bu bayrak mavi göklerden inmeyecek, ezanlar susmayacak Türk Milleti her zaman hür ve bağımsız kalacak. İnşallah Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmayacak.

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon – Yazan: Tuğçe Atmaca


İstiklal Marşı ile İlgili Kompozisyon 2

Türklerin Özgürlük Marşı

Türklerin vatan sevgisini en iyi şekilde yansıtan eşsiz şiiri İstiklal Marşı’nı büyük şair Mehmet Akif Ersoy yazmıştır. İçindeki vatan sevgisi, imanı ona bu şiiri yazdırmış ve o muhteşem marş bu şekilde ortaya çıkmıştır.

İstiklal Marşı öyle bir marştır ki onu okuyan her Türk genci kendinde güç bulur. Özgürlüğün bir devlet bir millet için ne kadar önemli olduğunun farkına varır. Bu marş sayesinde dilimizden özgürlük ve bağımsızlık hiç düşmeyecektir. Bu özgürlüğün kıymetini bilmeli ve ülkemizi her zaman daha ileri taşımak için daha çok çalışmalıyız.

Çünkü bir milleti ayakta tutan en önemli güç özgürlüktür. Özgür olmayan milletler başkalarının altında ezilmeye ve yok olmaya mahkumdur. Bizler Türk milleti olarak geçmişten günümüze hep hür olarak yaşamışız. Bu yolda nice canlar feda etmişiz. İstiklal Marşı’nı yazarak tek bir kuruş dahi almayan Mehmet Akif Ersoy ‘un tek dilediği Yüce Allah’ın bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmaması olmuştur. Yediden yetmişe bu marşa sahip çıkmalıyız.

Kısacası özgürlük bir kere elden giderse elimizde ne vatan toprağı kalır, ne dilimiz kalır, ne dinimiz ne de kültürümüz. Bunları hiç unutmamalı, bize emanet edilen Türkiye’ye ve Türk’ün biricik marşına her zaman sahip çıkmalıyız. Tüm dünyaya vatan nasıl korunur, marşına ve bayrağına nasıl sahip çıkılır örnek olmalıyız, göstermeliyiz.

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Kısa: Meryem Sertbaş – Demre Anadolu İmam Hatip Ortaokulu – 5/A – Antalya/Demre – Kaynak 1:

İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Kompozisyon Örnekleri başlığına tıklayarak birbirinden güzel ve özgün kompozisyonlarımızı okuyabilirsiniz.


İstiklal Marşı ile İlgili Kompozisyon 3

İstiklalimizin Marşı

Ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un satırlarından doğan güneş. İçimi ısıtan, yüreğime dokunan, geçmişten geleceğe, zamana meydan okuyan satırlar.

Mehmet Akif’in gece karanlığını aydınlatan, uykusuz gecelerinin ilacı, mürekkebinin son damlası, mutluluk gözyaşlarımızın sebebi. Dünyanın en büyük zaferlerinden biri, seni söylemeyen diller, senin için atmayan kalp var mıdır hiç? Seni Türk’ün kalbinden alıp kağıtlara döken, kağıtlara sığmayıp, duvarlara kazıyan şair, ne mutlu ölümsüzlüğü buldu.

Dünya seni yankılanarak dinlerken, sen dalgalana dalgalana yükseldin göklere. Bugün gökler ayrı bir güzel ama seninle daha da özel.

Sana sorsalar hangi renksin diye, vatanı için toprağa düşen her yiğidin damarından akan rengim dersin. İşte sen bu kadar da fedakarsın hilalim. Sana yazılan en güzel marştır “İstiklal Marşı.” Seni seslendiren yüreklerdir en güzel sesin. Sen Türk’ün sönmeyen ateşi, bitmek bilmeyen sevgisisin.

Seni yazan Mehmet Akif’in yoktur bir beklentisi oda bilirdi vatan sevgisini. Sen İstiklal Marşım birlik ve beraberliğimizin simgesi, tüten her ocağımın huzur sessizliği. İşte senin gölgenin altında yaşayan mutluluk, senin marşın ile biz var olduk ve olacağız.

Vatan şairim Mehmet Akif’im senin Türk Millet’ine bıraktığın bu eşsiz armağan için sonsuz teşekkür ediyor ve kanımızın son damlasına kadar koruyacağımıza söz veriyoruz.

Gözün arkada kalmasın. Allah Bu millete bir daha başka bir marş yazdırmasın.

İstiklal Marşı Konulu Kompozisyon – Bayındır İmam Hatip Lisesi


İstiklal Marşı Hakkında Kompozisyon 4

571 HECE 1453 HARF

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Ve şairimiz Mehmet Akif Ersoy bu sözleriyle nice analar ağlatmış, nice babaların içtiği şehadet şerbetini anlatmıştır. Öksüz ve yetim kalan çocukların gözyaşları mürekkep, anaların feryatları kalem, babaların kanları kağıttır ona. İstiklal Marşı öyle sıradan bir kurtuluş manzumesi değildir. Öyle olsaydı eğer hece sayısı 571, harf sayısı nasıl 1453 olabilirdi? Bu nasıl nizam, bu nasıl intizam. Bütün ölçüler bu kadar hassas mıdır? Yoksa bu özelliklerini marşımızdan mı almışlardır!

Peygamberimizin doğumu inanç olmuştur, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi ise güç. Tarihin her döneminde kalbimizdeki inanç, bileğimizdeki güçle yoldaş olmuştur. İşte bugün, bu 12 Mart günü Mehmet Akif bu iki misafire mihmandar olmuştur. Hancı olmuştur. Gerçek ev sahiplerine uğurlamak için. Milletimize, ülkemize yani bize.

Türk Millet’inin bağımsız ve özgür yaşama sembolü olan şanlı bayrağın altında olan her Türk’ün 1921 yılının mart ayına bir borcu vardır. Askerimize, ecdadımıza, Mustafa Kemal’imize ve Mehmet Akif’imize…

Gönlümüzde Allah, dilimizde iman ve içimizde istiklal duygusu oldukça bu borcu ödeme ihtimalimiz vardır.

Susmasın ezanlar, okunsun dualar. Yaşayacak daha çok onurlu günümüz var. İstiklal Marşı ile başlayıp, İstiklal Marşı ile bitecek…

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, hakka tapan, milletimin istiklal!

İstiklal Marşı Konulu Kompozisyon – Yazan: Gonca Çavdar

İstiklal Marşı İle İlgili Şiirler başlığına tıklayarak birbirinden güzel ve özgün kompozisyonlarımızı okuyabilirsiniz.


İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy ile İlgili Kompozisyon 5

İstiklal Mücadelesi

İstiklal Marşı bizlerin milli marşıdır, ülkemizi ve milletimizi en önemlisi de bayrağımızı temsil eder.

Ülke için İstiklal Marşı yazılacağında birçok kimse yazmayı denemiştir. Üstelik büyük bir miktar para ödülü de koyulmuştur. Denemelerin sonunda Mehmet Akif‘in yazdığı ve milli marşımız kabul edilen eser İstiklal marşı seçilmiştir. Mehmet Akif Ersoy ciddi ısrarlarla karşılaşsa da “Vatan şiiri parayla yazılmaz.” diyerek para ödülünü reddetmiştir. Bu davranışıyla ne kadar vatan sevgisi dolu olduğunu bir kez daha göstermiş ve Türk Milleti tarafından takdir edilmiştir.

Mehmet Akif ERSOY’un içinde çok büyük bir vatan sevgisi vardır. Bunu da her hareketiyle belli etmiştir. Özellikle milli marş kabul edilen marşımız, onun vatanına olan sevgisinin en büyük kanıtıdır. İstiklal Marşı; varlıktır, bütündür, ilkedir, tamamlayıcıdır, milleti millet yapan unsurdur. Bayrağın rengi, toplumun inancı, gücü, kuvvetidir. İstiklal Marşı özgüvendir, geçmiştir, bugündür, gelecektir. İstiklal Marşı benliktir, bir milleti millet yapan en önemli unsurlardan biridir.

Mehmet Akif ERSOY’un vatan ve millet aşkıyla yazmış olduğu bu şiire saygı duymalı ve onu benimsemeliyiz. Bayrağımıza ve marşımıza sahip çıkmalıyız. Çünkü milli marş, milletin aynasıdır. Kişiler ayna olmadan kendilerini göremezler. Kendilerini görmek, düzeltmek ve daha iyi olmak için marşımıza sahip çıkmalıdır. Mehmet Akif ERSOY’un anısına marşı yaşatma ve her daim gelecek nesillere aktarılmalıdır. Bu sayede hem böyle bir vatan aşığı yaşatılabilmeli hem de gelecek nesiller de milli marşımızdan mahrum kalmamalıdır.

Yazı: Gafur Ertan

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon

İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Şiirler başlığına tıklayarak birbirinden güzel ve özgün kompozisyonlarımızı okuyabilirsiniz.


İstiklal Marşı ile İlgili Yazı 6

Konu Başlığı: Yüzyılların Tarihi Gözü

“Korkma!” dedi Akif. Cephelerdeki mücadeleye, hürriyet özleyen, ardını düşünen Türk’e korkma dedi.

Pekala biliriz ki geri dönülecek yolları diken sarmış, o yollar buz tutmuş, alev almıştı. O da bilirdi. Hakkı yazmak için yazmıştı.

Gözlerindeki sıkıntıyı zincirleyebilmiş, ilhamını ve kalbini geçmiş ile gelecek arasında özgür bırakmıştı.

Peki ya onlarca şiir arasından onunkini farklı kılan neydi? “Gördüğümü yazdım” dediğinde neyi görmüştü? Yol arkadaşını düşerken gören en keskin gözlerden biri oydu. Onlar Çetin’di, Emin’di, Ayşe’ydi…

Erkek kılığında mücadeleye koşan Halime Çavuş’u görmüştü. Eyüp Durukanları, 15 yaşındaki dedelerimi, nice yek vücut olmuş Mustafa Kemalleri görmüştü.

Özellikle belirtilmeli ki bu destan hiç de kolay yazılmadı. Onu farklı kılan, daha savaşın sonucu netleşmeden hüznü de, sevinci de yaşatmasıdır.

Asırlar boyu devam edecek olursa Türk’ün içindeki gururu, ateşi yakmaya; nesiller boyu taşınırsa, kanlarla sulanmış bu toprakların tattırdığı milli bilinci de dolayısıyla yaşatmaya devam edecektir.

Satırlarında kimsenin esareti altında ezilmemiş ve ezilmeyecek olan Türk’e seslendi. Mısralarında şafaklar gibi dalgalanan bayrağa ses oldu. Dörtlüklerinde içinde kopan fırtınaları yansıttı. Onlara noksan olan, bize kafi.

Türklüğün esaret tekeline kıstırılamayacağını, özgürlük demek olduğunu yüzyılların tarihi gözü ortaya koymuştur.

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” diyen Mehmet Akif milletin içinde bir ses, sesin içinde zincirlenemez bir millettir.

Yazı: Aybüke Özdin

İstiklal Marşı İle İlgili Yazılar


İstiklal Marşı Hakkında Kompozisyon Örneği 7

Kompozisyon Başlığı: Korkma Doğur        

“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” Mehmet Akif Ersoy

Şerefiyle ölmemek, korkmak olur. Onuruyla ölür ana korkma doğur. Ben burada doğdum, burada ölürüm sen korkma doğur…

Kuru üzüm hoşafından büyürüm, sen korkma doğur. Mehmet Akif Ersoy gibi yazacağım, sen korkma doğur. Zeki Üngör gibi besteleyeceğim bu marşı, sen korkma doğur. Sana alacağım bu vatanı, bu yurdu bize alacağım ana sen korkma doğur…

Ümit ve iman Mehmet Akif’i yazmaya iten iki şeydi. Bende yazıyorum bu yazıyı, beni de buna iten tek şey; toprağım, vatanım. Tacettin Dergah’ına bir gece yarısı çivi ile duvarları kazdı, ben de yazıyorum, yazacağım…

O vakit gök yüzünde ay-yıldız sönük öyle ışıldadı ki şaşırttı körü. Ölüm, buldu sizi dönüp Allah’a gördünüz, ona olan sevgimizi gördünüz, diyorum.

“Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak”. Ana, korkma. Bilmeden gelip bastıkları bu toprak, bilmedendi. Altında yatan dedem olacağım, kollarını kaybeden gazi dayım olacağım, ağlamaktan gözlerini kaybeden nenem olacağım. Korkma ana ben Seyit Onbaşı olacağım…

98 yıldır kuru ekmeğim daha bayatlamadı, ana ben daha acıkmadım. Ben bunu coşkuyla, sevinçle, umutla, kahramanca yaşıyorum. Tıpkı marşımız İstiklal gibi!

192 yılından beri yaşıyorum ve 1921 yıl daha yaşayacağım. Ölmeyeceğiz, sönmeyeceğiz, gömülmeyeceğiz, yaşatacağız.

Mürekkebim bitti, bitiyor sayfamda az kaldı. Ha! Sanmayın ki artık yazmayacağım çivilerim ve duvarlar tükenmedi daha. Bin asır da geçse göreceksiniz.

Doğur anlasın bu zalim ordusu; ölüm yalnızca onların korkusu!…

İstiklal Marşı Konulu Kompozisyon:


İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri Konusu İle İlgili Benzer Başlıklar:

İstiklal Marşı İle İlgili Şiirler

İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Şiirler

İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Kompozisyon Örnekleri

Mehmet Akif Ersoy İle İlgili Şiirler

Mehmet Akif Ersoy ile İlgili Kompozisyon Örnekleri

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Örnekleri


İstiklal Marşı ile ilgili kompozisyon kısa yazımız ile ilgili  düşüncelerinizi paylaşarak bize yazılarımızı geliştirmemiz konusunda yardımcı olabilirsiniz.

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Ve Yazı Örnekleriistiklal-marşının-kabulü-ile ilgili-kompozisyon


Kaynak:

Gonca Çavdar – Ardahan Göle Göle Feride Karabacak Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi

Bayındır İmam Hatip Lisesi – Bayındır Milli Eğitim Müdürlüğü kompozisyon yarışması ikincisi eser

Kaynak 1: https://demreanadoluihl.meb.k12.tr/

3 yorum

1 geri izleme / bildirim

  1. Mehmet Akif Ersoy ile İlgili Şiirler-11 Farklı Şiir Örneği

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*