12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ile İlgili Kompozisyon ve Yazı

12-mart-istiklal-marşının-kabulü-ile-ilgili-kompozisyon-yazı-örneği

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili kompozisyon başlığı altında yarışmalarda dereceye giren eserlerinde bulunduğu 5 adet yazı örneği paylaştık. 12 Mart ile ilgili kompozisyon örneklerinden en az bir tanesi ilginizi çekmeyi başaracaktır.


12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ile İlgili Kompozisyon

İstiklal Marşı

Her ülkenin ruhunu yansıtan kendilerine özgün marşları vardır. Ülkenin tarihi boyunca elde ettiği başarıları, kazandığı zaferleri simgeler. Milli marşlar, o ülkede var olabilmek için verilen mücadeleyi, bağımsızlık ve hürriyet için yapılan fedakarlıkları, mücadele esnasında milletin içinde bulunduğu ruh halini ve birlik olma duygusunu günümüze yansıtan eserlerdir.

Vatanımız düşman işgali altındayken, yurduna saldıran devletlere karşı milli egemenlik mücadelesini, bağımsızlık aşkını, Türk Milleti’nin hürriyeti için yaptığı fedakarlıkları anlatan ve Türk askerinin manevi gücünü ve mücadele azmini yükseltmeyi amaçlayan milli marş belirlenmesi için yarışma açılmasına karar verildi.

724 eserin katıldığı yarışmaya, para ödülü olduğu için Mehmet Akif Ersoy katılmak istemedi. Dönemin Milli Eğitim Bakanının mektubu üzerine ikna olan Mehmet Akif, yarışmayı kazansa bile para ödülünü almayacağını açıklayarak yarışmaya katılma kararı aldı.

12 Mart 1921 tarihinde mecliste okunan Mehmet Akif’in eseri, milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak Türk Milleti’nin İstiklal Marşı olarak seçildi. “Korkma” diye başlayan marş Türk ulusunun içindeki bağımsızlık aşkını, vatanı için yapacağı fedakarlıkları, özgürlüğü için şehadete yürüyüşünü Türk ulusuna anlatır. Türk milleti için vatan savunmasının önemini ve vatan toprağının kutsallığını ifade eder.

Tarihimizi bize anlatan İstiklal Marşı’nın önemini ve bize her Türk gencinin bilmesi gerekir. İstiklal Marşı sadece Mehmet Akif Ersoy’un kalemi ile değil Türk askerinin kanı ile yazıldığını, vatanın dört bir yanının milli egemenlik uğruna kanlarımız ile sulandığını unutmamalıyız. İstiklal Marşı sadece bir şiir değil Türk insanının vatan  sevgisinin ve varoluş mücadelesinin simgesidir.

İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Kompozisyon


12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ile İlgili Yazı

Kıymetli Şiir

Vatan elden gidiyordu. Dünya’nın dört bir köşesinde akın akın Anadolu’ya geliyordu düşman birlikleri. Kiminin haberi vardı mücadeleden kimi tatile gelmişti. Her karış toprak şehit kanıyla sulanırken bir zafer müjdesi belirdi. Artık, topraklarımızdan geri çekildi düşman birlikleri. Harap olmuş, yok olmuş bir Osmanlı Devlet’inin son zaferi. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyet’inin ilk zaferi. Şimdi bu zaferin meyvelerini toplama vakti geldi. Bir bayrak gerekti, bir meclis, bir başkent… Ve bir marş gerekti.

Marş için Mehmet Akif Ersoy’un dudaklarından, beyninden, kalbinden derin sözcükler döküldü. Korkma diyerek başladı dizelerini yazmaya. Hayran olmamak mümkün değildi kattığı anlamlara. Bu ne cürret dedi, işgale gelen düşmanlara 10 kıta ibrettir. Hür yaşama hakkı olan evlatlara sanki bir önder gibiydi. Yazdıklarıyla yol gösteriyordu yaşananları anlatmak adına. Yabancı eller dolaşmasın istedi yurdunda, vatanını sahiplendi çünkü vatan sevgisi bağrında. Haykırıyordu tekrar tekrar özgürlüğü en baştan. Üzgündü toprağında yapılan yanlışlardan. Dizeleri gürledi Çanakkale’den Sakarya’dan. Kurtuluyordu Türk Milleti bu kara kıştan. Bu yenileşme, bu değişim, bu refaha çıkma, artık yurdun dört bir köşesine duyurulmalıydı. Küllerinden yeniden bir devlet doğmuş ve bu devleti var eden milli bir marş olmuş.

12 Mart 1921 günü devletin meclisinde Hamdullah Suphi çıkmış kürsüye. Öyle içten, öyle etkili okumuş ki bu marşı duyulunca ayakta alkışlanmış herkesçe. O anlarda arkada bir köşede alanları izleyen Mehmet Akif kendi şiirinin seçildiğini görünce sessizce çıktı oradan, tebrik edilmemek için. Mehmet Akif Ersoy o kadar güçlü bir karakterdi ki bu şiiri kendinin değil Türk Millet’inin eseri ilan etti.

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ile İlgili Yazı – Onur Karagüllü


İstiklal Marşının Kabulü ile İlgili Kompozisyon Örneği

Akif’in İstiklali

Cumhuriyet kurulmuştu, bayrak seçilmişti ama hala bir eksiklik vardı. Nasıl bir ülke adsız, bayraksız olamazsa marşsız da olamaz. Haberler yayıldı ama kim yazabilirdi ki, kim o büyük görevi alabilirdi. Sanki Akif’im kendince korkma deyip yazmaya başlamıştı. Belki de bu büyük bayrağın bir daha inmeyeceğini bilerek yazmaya başlamıştı.

Türk milletine haykırır gibi yazmıştı sözlerini. Yalnız diğer marşlardan daha farklıydı. On kıta olmasına rağmen yüzlerce anlam ifade ediyordu. Necip Fazıl ne güzel demiş: “Mehmet Akif’i anlamak her şeyi anlamaktır. İşte bu yüzden herkes Mehmet Akif diyor. Her kıtası Türk’e cesaret veren, düşmanı korkuya yönelten, belki arşı titreten Mehmet Akif’in kaleminden yazılmış İstiklal Marşı. Üstadın kaleminden İstiklal Marşı.

12 Mart tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı martın dünyaya getirdiği gibi, biz Türk milletine gerçek baharı yaşatmıştı. Bir daha bahar da yaşatılmaz. Tıpkı Mehmet Akif Ersoy’un, canını vatan uğruna verenler için dediği gibi ” Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”  İçin rahat olsun Akif’im ne senin gibi yazan olur, ne de senin gibi can veren.

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Kompozisyon Kısa – Hatice Karacan


İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy İle İlgili Kompozisyon

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif

Türklük! Türklük nedir? Bir o kadar nesnel, bir o kadar da öznel bir kavramdır Türklük! Aslında herkesin cevabı aynı anlamdadır fakat cevap verme biçimleri, yürekten hissettikleri farklıdır. Kimine göre bir toprağı kurtarmak için toprak altına giren askerler, kimine göre ailesi cephede savaşıp ölen öksüzler, yetimler…

Fakat biri vardı her şeyi, herkesi bir eserde toplayan. Eser dediğime bakmayın 4 alfabe harfinin yan yana gelmesiyle değil, geçmişten bugünümüze kadar varoluşumuzun sembolü eser…  Yediden yetmişe herkes bilir bu eserin hikayesini. Sırf para almamak için eserini yarışmaya bile götürmeyen fakat eserinin güzelliğiyle öne çıkan Mehmet Akif‘i. Cesur, vatansever, bilinçli bir adamdır o. Vatanı için maddiyatı geride bırakıp maneviyatı öne alan şanlı, yürekli bir adam. Türklerin bugüne kadarki savaşlarını, zaferlerini, zorluklarını bir eserde anlatan yazarların en büyüğü! Kelimelerin birbirine ahenkle eşlik ettiği İstiklal Marşı‘nda her şeyin bir anlamı vardır. Korkma der. Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; ulusuna, milletine seslenir Mehmet Akif. Millete korkmamasını bayrağımızın üstündeki ayın ve yıldızın daima parlayacağını ve ülkemizin üstünde son ocak sönene kadar bayrağımızın dalgalanacağını anlatır. Evet 10 kıtadır ama asırların duygusunu yansıtmıştır kıymetli şair.

Her ülkenin altına sığındığı bir marş ve bayrak vardır. Ülkeler bu ikisi sayesinde ayakta kalır. Bizim milli marşımızda 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı‘dır. Bize bu değerli eseri zorluklar altında sunan Mehmet Akif Ersoy’a  bütün Türk Milleti adına milyonlarca kez saygı, sevgi ve teşekkür.

İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy İle İlgili Kompozisyon – Yazan: Sıla Poluyağ – 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Kompozisyon


İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Yazılar

Yüreklerde Akif Dillerde İstiklal Marşı

Biz, Türk milletiyiz.

Tek düşüncemiz, tek bedelimiz hürriyet ve bağımsızlıktır. Başka hiçbir şeyi kabul etmeyiz. Vatanımız, toprağımız uğruna canımızı sese seve feda eder, adımızı şehitliklere yazdırırız. Ne düşmandan korkar çekiniriz ne de şehadet şerbetini içmekten. Böyle bir milletin evlatları olarak atalarımızın bu güzel vatanı bizden almak isteyen düşmanlara karşı vermiş oldukları mücadeleyi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız.

Vatanımızın her karış toprağında gözü olan düşman, ülkemizi işgale başlamış, yavaş yavaş topraklarımıza adım atmıştı. Kendi aralarında topraklamızı paylaşma planları yapıp bunla hayata geçirmeye başlamışlardı. Birçok ülkeye karşı yalnız mücadele veren Türk milleti yılmadan, yorulmadan topraklanı savunmuş ve tüm cihana bir Türk’ün dünyaya bedel olduğunu kanıtlamıştır. Ne silah, ne top, ne tüfek… İman dolu göğsümüz karşısında çaresiz kalan ve emellerine ulaşamayan düşman, bu cennet vatanımızdan çıkıp gitmiştir.

Bağımsızlık kazanılmış, büyük bir destan yazılmıştı. Bayrağımıza al rengini veren, canlarını gözünü kırpmadan feda eden şehitlerimizin kanı olmuştu. İşte o günlere şahitlik eden ve bütün bunla kalbinde taşıyan Mehmet Akif Ersoy, bu yüce millete bir emanet bıraktı. Bu emanetin adı “İstiklal Marşı” ydı. Biz Türk milletini ve özelliklerimizi o kadar güzel dile getiren marşımız, damarlarımızdaki kan gibi bizi yaşatır. Bize hayat veren kalbimizdir. Büyük şair “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazmayı nasip etmesin.” diyerek o günlerin çok çetin ve zor günler olduğunu anlatmıştır.

Bizlere düşen ise her karışı atalarımızın kanlarıyla sulanmış güzel vatanımızı canımız pahasına olsa da korumaktır. Daima milletimiz ve ülkemiz için çalışmak, ileri gitmektir. Elimizden bayrağımızı, dilimizden “İstiklal Marşı”mızı düşürmemek; kalbimizde ise Mehmet Akif i daima yaşatmaktır.

İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Yazılar: Ece Yüzügüldü – 6/B – Atatürk Otaokulu – Muğla/Dalaman – 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü Kompozisyon Yarışması İlçe İkincisi – Kaynak 1:


Bir devletin bayrağı ve milli marşı bağımsızlığının simgesidir. Türk Milleti olarak bayrağımızın ve İstiklal Marşı’mızın değerini hiçbir zaman unutmamalıyız.


İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Kompozisyon Örnekleri Konusu İle İlgili Benzer Başlıklar:

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri

İstiklal Marşı İle İlgili Şiirler

İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Şiirler

Mehmet Akif Ersoy İle İlgili Şiirler

Mehmet Akif Ersoy ile İlgili Kompozisyon Örnekleri

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Örnekleri


İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy ile ilgili kompozisyon örneği ve İstiklal Marşı Hakkında yazı başlığı ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilir, yazılarımızın gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Kaynaklar:

Kaynak 1: https://dalamanataturk.meb.k12.tr/icerikler/kompozisyon-ve-resim-yarismasinda-ilce-ikincisiyiz_12726368.html

 

12-mart-istiklal-marşının-kabulü-hakkında-yazı istiklal-marşının-kabulü-hakkında-kompozisyon-yazıistiklal-marşının-kabulü-ile-ilgili-kompozisyon-örneği-kısa

 

3 yorum

1 geri izleme / bildirim

  1. Mehmet Akif Ersoy-Hayatı-Eserleri-Şiirleri-Sözleri-Kimdir

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*